DECALOGUL disidenților din PNL pentru Crin Antonescu. „Congresul nu trebuie să fie o adunare care votează orbește pentru interesele unei singure persoane”

DECALOGUL disidenților din PNL pentru Crin Antonescu. Congresul nu trebuie să fie o adunare care votează orbește pentru interesele unei singure persoane
Publicat: 17/02/2013, 14:35
Actualizat: 31/07/2014, 15:02

Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul vicepreședinte PNL Vlad Moisescu au anunțat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL „să nu fie subordonat intereselor și obiectivelor unei singure persoane”.

„Congresul PNL nu este și nu trebuie să fie o adunare care votează orbește în favoarea intereselor unei singure persoane”, a susținut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare delegații la Congresul PNL vor avea de făcut „o alegere crucială pentru viitorul liberalismului în România”.

„Avem de ales între a continua și dezvolta proiectul liberal pentru societatea românească, proiect pentru care noi doi (Chiliman și Moisescu, n.r.) ca și mulți alții ne-am încris în PNL acum 23 de ani, iar pe de altă parte cealaltă variantă este subordonarea totală a partidului față de interesele și obiectivul politic al unei singure persoane”, a susținut Chiliman.

La rândul său, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care și cele anunțate de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Între acestea se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare, dar și instituirea unui criteriu de integritate prin care să fie interzisă susținerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise în judecată pentru o faptă penală.

Moisescu a precizat că amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.

El a menționat că amendamentele formulate vin să corecteze modificările aduse la Statutul PNL în 2010, când s-a convenit asupra unui „centralism democratic”.

„Tot Statutul a fost concentrat, prin modul în care a fost întocmit, în puterea președintelui. Acest principiu e străin valorilor liberale – și aici suntem chiar în consens cu domnul Antonescu, care de la tribuna acelui congres a spus că este un statut temporar și cu prima ocazie vom reveni la valorile și tradițiile liberale (…) Aceste 10 amendamente ale noastre credem că vor repune în drepturi liberatatea, democrația și justiția internă în PNL”, a explicat Moisescu.

El a mai precizat că între amendamentele susținute se numără și limitarea numărului de mandate consecutive ale președintelui PNL la cel mult două, prevedere care să fie în oglidă cu cele care privesc mandatul președintelui României.

„Eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrală împotriva organizațiilor teritoriale prin stipularea unei singure situații în care o conducere de filială poate fi demisă prin votul Consiliului Național Executiv – numai în cazul în care filiala respectivă a obținut la alegeri un rezultat cu cel puțin 5 procente sub media națională”, a mai spus Moisescu.

De asemenea, un alt amendament prezentat de acesta transferă competența numirii comisiei permanente pentru statut și regulament și a trezorierului de la președinte la Delegația Permanentă.

„Transferul intergral a atribuțiilor de desemnare a candidaților PNL la alegerile locale către structurile teritoriale ale partidului”, a fost o altă propunere a celor doi liberali.

În plus, Moisescu a cerut reglementarea expresă a independenței Curții de Onoare și Arbitraj față de orice organism de conducere politic al PNL și a „accesului liber la justiția internă a oricărui membru PNL”.

„Instituirea sancțiunii pierderii de drept a funcției de conducere deținută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil prin decizia COA de orice încălcare a Statutului PNL, inclusiv a celui responsabil de încălcarea prevederii care stipulează atașamentul PNL față de valorile occidentale și față de angajamentele asumate de România față de UE și NATO”, a mai susținut Moisescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×